Aktualityi-POSTŠport

Rozhovor s Vladom Rajnohom – (ZM šípkarska liga)

poradna

Len nedávno boli Zlaté Moravce dejiskom turnaja v hádzaní šípok. Turnaja sa zúčastnili šípkari z celého Slovenska. Dozvedeli sme sa, že sa v našom meste hrá už niekoľko rokov Zlatomoravecká šípkarska liga a naši šípkari sa dokonca nedajú zahanbiť ani v celoslovenskej lige.www.zlatemoravce.info

Na fungovanie ligy a zaujímavosti okolo tohto športu sme sa spýtali toho najpovolanejšieho  – Vladimíra Rajnohu, ktorý je momentálne na Slovensku na 23. mieste.

Vladimír, o hokejbale, hokeji, futbale a iných športoch sa v Moravciach pravidelne informuje a píše. Vy, šípkari, v porovnaním s ostatnými ste nejako v ústraní. Odkedy sa vôbec šípkari stretávajú v Moravciach?

História hádzania šípok v Moravciach siaha do roku 1999, kedy sa začalo pravidelne  stretávať asi sedem hráčov. Rok 2000 bol prelomový, pretože sa začali a odhodlali zúčastniť aj Topoľčianskej ligy. V tomto roku sa začala hrávať aj Zlatomoravská šípkarska liga a počet hráčov pomaly narastal. Tento rok už liga slávi 15. výročie. V roku 2003 sa dokonca v našom meste hrali dve ligy, jedna na amfiteátri a druhá v reštaurácii U Štefanca. V roku 2004 sa opätovne ligy spojili a hrávalo sa na jednom mieste. Od roku 2012 má svoje stále pôsobisko v bare na Robotníckej ulici.

  • Môžeš nám priblížiť trochu histórie, odkiaľ tento šport pochádza a základné princípy hry?

Šípky zaznamenali najväčší rozmach v Anglicku. Mnoho dobrých hráčov je práve z tejto krajiny. Teraz v dnešnej dobe spomeňme Phila”The Power”Taylora, ktorý sa stáva pomaly, ale isto, legendou. Táto hra sa začala hrávať asi v 19. storočí. Práve v tomto období sa hra stáva presným hádzaním šípok na terč.

Na to, aby ste si zahádzali šípky nepotrebujete žiadnu extra výstroj. Oblečenie by malo byť pohodlné, tak aby nebránilo v pohybe ruky pri hode. Obuv má byť stabilná, na stabilite postoja tiež záleží výsledok. Miestnosť by mala mať dĺžku najmenej 3m (2,37m od terča k vrhacej čiare + 0,75m za čiarou), šírku 1,5m (0,75m na obe strany od stredu terča) a výšku aspoň 2,5m (stred terča 1,73m od zeme + šípka letí oblúkom). Celkom dobré je mať za terčom dosku alebo niečo mäkšie ako samotná stenu. No a ďalej potrebujete šípky. Šípka sa skladá z hrotu, tela, násadky a letky.

Samotná hra šípky sa rozdeľuje do dvoch hlavných kategórií, a to podľa materiálu, z ktorého je vyrobený hrot. Od toho sa potom odvíja aj druh použitého terča. Sú to KLASICKÉ ŠÍPKY – šípky s oceľovým hrotom (STEEL, STEELTIP) a ELEKTRONICKÉ ŠIPKY – šípky s umelým hrotom (SOFT, SOFTTIP). Ostatné časti šípky sú u oboch druhov rovnaké.

U nás v Zlatých Moravciach hráme elektronické šípky .

Ak je k dispozícii vhodná miestnosť, terč pripevnený na stene a hroty šípok naostrené či vyrovnané, môže sa začať hra. Postoj a štýl hry má každý hráč rôzny.

Hádže sa tromi šípkami, pričom po hodení tretej sa počíta jedno kolo-round. Kolá sa opakujú, pokiaľ niektorý z hráčov nesplní podmienky hry a nevyhrá. Tomuto sa hovorí hra – leg, pričom zápas môže pozostávať z niekoľkých legov.

Existuje mnoho hier a určite aj vy vymyslíte nejakú tú svoju. Na turnajoch sa hrajú hry zvané X01 (namiesto X možno dať 3, 5, 7, 8, …) a CRICKET.

X01: ako sa hrá napr. 501( hrá sa aj v našej lige) – na začiatku má každý hráč 501 bodov. Po hodení troch šípok, teda po kole sa hráči striedajú, pričom sa im odčítava hodený počet bodov. Víťazí hráč, ktorý po niektorom hode dosiahne presne 0 bodov(ak hodí pod 0, kolo sa neráta a pokračuje súper). Hra má väčšinou určitú počiatočnú (IN) alebo konečnú (OUT) podmienku. Ak je potrebné hodiť dvojitú bodovú hodnotu na začiatku, aby sa začalo počítať, tak je to DOUBLE IN, ak je to potrebné hodiť na konci pre výhru – DOUBLE OUT (väčšinou hrané). Ak stačí hodiť hocičo, tak je to SINGLE IN/OUT. Ak to musí byť dvojnásobok alebo trojnásobok, potom je to MASTERS IN/OUT. Hra je náročná na presnosť a v závere hry aj na stratégiu.

CRICKET: hra sa hrá  zväčša na turnajoch v USA. Hrá sa iba na výseče od 15 do 20 a BULL. Ak hráč trikrát zasiahne niektorú z týchto výsečí, výseč je otvorená. Potom sa hráčovi za každý zásah do otvorenej výseče počítajú body, kým ju súper nezatvorí. A zatvorí ju tým, že ju zasiahne aj on trikrát. Hra končí, keď sú všetky výseče zatvorené a vyhráva hráč s väčším počtom bodov. Táto hra je veľmi náročná na stratégiu. U nás sa hráva pri stave 1:1 ako rozhodujúca hra. Ak chcete dosiahnuť presnosť a úspechy v tejto hre, veľmi dôležitý je tréning.

  • Má hádzanie šípok nejaké limity, vekové, výkonnostné. Môžu hrať aj ženy?

Šípky majú tú výhodu, že ich môže hrať hocikto, deti, mládež, muži a aj ženy. Dokonca sme mali aj ženskú ligu. Žiaľ momentálne máme málo hráčok. Okrem iného môžete začať v akomkoľvek veku.

  • To znamená, že hrať môže prísť v podstate každý, kto má chuť? Viete začiatočníkom poradiť, usmerniť ich?

Trénuje sa v bare na Robotníckej ulici v podstate celý týždeň zadarmo. V sobotu hrávame ligu. Vždy sa nájde skúsený hráč, ktorý rád začiatočníkom poradí a pomôže. Radi by sme prilákali hlavne mládež a budeme radi, ak sa naša základňa bude rozrastať.

  • Kde sa dá dozvedieť o vás viac? Ako finančne je náročný tento šport? Vyžaduje si špeciálnu výstroj?

Máme vlastnú fungujúcu stránku na internete. Nie je finančne náročný, je fajn ak má hráč svoje vlastné šípky, s ktorými trénuje, nájde si tie, ktoré mu najviac vyhovujú. No a je samozrejmé, že potrebuje terč.

  • Prezraď najväčšie úspechy našich šípkarov?

8 rokov dozadu náš tím DC Zlaté Moravce získal  2. a 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska v steeloch. Najviac zo Zlatomoraveckých hráčov dokázal Ivan Novotný, ktorý v jednom ročníku skončil na celkovom druhom mieste a následne sa stal reprezentantom Slovenska a reprezentoval našu krajinu na Majstrovstvách Európy v Taliansku. Roman Merčiak a Juraj Hlavatý majú tiež 3. miesta z Majstrovstiev Slovenska.

  • Si  23. v slovenskom rebríčku. Považujem to za veľký úspech, aká je konkurencia?

Konkurencia je pomerne veľká a som rád, že šípky majú stále viac a viac priaznivcov, ale už spomenuté úspechy našich chlapcov hovoria, že sa v konkurencii nestratíme.

  • Čo tréningy? Priznaj koľko denne trénuješ?

Ja osobne trénujem týždenne tých 6-8 hodín.

Prajeme veľa ďalších úspechov a veríme, že šport ako je hádzanie šípok si nájde veľa nadšencov a možno aj nových členov klubu.

Henrieta Jančovičová Holá


[wysija_form id=”3″]
logo_email-600x330


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button